magyar magyar  |  english english

Tender

Széchenyi 2020

 


A VP2-4.1.8-21 Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása pályázat megvalósulásának bemutatása a 4M-97 Kft.-nél.

Cégünk, a 4M-97 Kft. (2490 Pusztaszabolcs Hársfa utca 8.) telephelyén a pályázat keretében több gép beszerzését, valamint precíziós gazdálkodáshoz szükséges szolgáltatás vásárlását valósította meg az alábbiak szerint.

A szerződött támogatás összege: 67,33 millió forint, mely a teljes beruházás 50 %-a.

A projekt kódszáma: 3298190181

A projektet 2022. október 21- ig megvalósítottuk, így a beruházás befejezettnek minősül.


Növénytermesztésünk precíziós gazdálkodásra való áttérése az igénybevett szolgáltatásokkal kezdődik. Első lépésben GPS koordináta alapú talajmintavételezés és elemzés szerint fogunk menedzsment zónákat létrehozni. A partner cég vállalja precíziós szemléletű tápanyag-utánpótlási terv, valamint differenciált tápanyag kijuttatási térkép készítését. Ezt követően a műtrágya kijuttatást az új Amazone ZA-V 2200l precíziós műtrágyaszóróval végezzük. Ez a gép képes hardveresen 8 szakasz, szoftveresen 16 szakasz kezelésére. Szintén GPS vezérelt, automata kalibrációval rendelkező gép. A permetezéshez Kertitox REV-3000 (3000 liter) permetezőt fogunk használni – melyet szintén a pályázat keretében szerzünk be. Ez automata szakaszolásra képes a határokon és szegélyeken. Ultrahangos keret szintezésnek köszönhetően pedig precízen a növényállomány fölött megy a szórókeret. Az egész művelet végén a John Deere T660i (387 LE, 6 szalmarázó láda, leválasztó felület: 4m2, magtartály: 11000l) hozammérős kombájn learatja a területeket. A kombájn egyébként teljesen automata cséplő rendszerrel is felszerelt, amely ugyan nem a precíziós gazdálkodás nélkülözhetetlen eleme, viszont a betakarítás során a veszteségek csökkentésében jelentős szerepe van. Ezzel az adattal újra precíziós szolgáltató partnerünk a KITE Zrt.-hez fordulunk, akik újra készítenek kijuttatási terveket, ezúttal korrigálva a hozamtérkép adataival. Az egész rendszer tulajdonképpen legfontosabb része a gépek mellé vásárolt szolgáltatás csomag, mert csak ezzel lehet a precíziós gazdálkodáshoz a gépeket beállítani. Ezért nem 1 évre, hanem 2 évre vásárolunk szolgáltatási csomagot, ami így sokkal pontosabb beállítást tesz lehetővé. A megvásárolt szolgáltatási csomag tartalmaz továbbá agrometeorológiai előrejelzést is, amely a permetezésnél nagyon fontos, ugyanis az ideális időben kijuttatott növényvédőszer hatékonysága jobb. Ha a 2 éves csomag után további pontosítás szükséges, a KITE Zrt.-vel az együttműködési lehetőség adott.


A Bizottság internetes EMVA oldala:
https://ec.europa.eu/agriculture/